Is je (kind) 16 of 18 jaar? Dan verandert er heel wat!

Geplaatst onder: Kinderrechten
Laatst aangepast op: 28/05/2018

De relatie tussen ouders en kinderen ontwikkelt zich in de meeste gezinnen het grootste deel van de tijd op een goede, natuurlijke manier. Er bestaat echter ook een juridisch kader voor deze relatie, met het ouderlijk gezag als hoeksteen.

Deze rechtsregels worden pas zichtbaar op moeilijke momenten in een mensenleven: (echt)scheiding, een gezagsprobleem met een kind, geweld in het gezin, geldproblemen, kleine ongelukken met aansprakelijkheid. De rechtsregels evolueren en begeleiden het kind op weg naar autonomie. Nog voor hij 18 is, kan een jongere bijvoorbeeld al een bankrekening openen, bepaalde aankopen doen en beslissingen nemen die raken aan zijn privéleven.

Maar op een dag worden kinderen 16, en dan 18 jaar. Ze zijn baas over hun eigen leven. Ze zijn meerderjarig, op burgerlijk en strafrechtelijk vlak. Het ouderlijk gezag geldt niet meer. Ook naar school gaan is niet langer verplicht.

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat ontwikkelde een brochure '16 jaar, 18 jaar, wat nu?'. Het is een eenvoudig en praktisch hulpmiddel dat gezinnen de weg wijst in de rechtsregels voor de relatie met opgroeiende kinderen. Ze helpt de juiste vragen te stellen op het juiste moment. Ze toont waar ouders en kinderen hulp kunnen vinden. Er zijn namelijk veel organisaties en gespecialiseerde diensten die heldere en gedetailleerde juridische informatie voor jongeren en ouders hebben, maar het is niet altijd gemakkelijk om door
de bomen het bos te zien.

>> Lees meer

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen