Kostprijs van zwangerschap en bevalling

Zwanger zijn en bevallen brengt heel wat kosten met zich mee. Daarnaast ga je een poosje op zwangerschaps- en moederschapsverlof. Wat hangt er je juist allemaal boven het hoofd? We lijsten het voor je op.

Kosten tijdens de zwangerschap en van de bevalling

Zwangerschapsoefeningen houden je fit voor en na de bevalling. Elk ziekenfonds betaalt je 9 pre- en postnatale kinesitherapiesessies terug.

De bevalling kost ook geld. De ziekenhuiskosten worden grotendeels terugbetaald door het ziekenfonds. Dit geldt alleen voor een gemeenschappelijke kamer. Voor een éénpersoonskamer worden meer kosten aangerekend en kan de dokter een supplement vragen bij zijn ereloon. De meeste hospitalisatieverzekeringen betalen de kosten van een éénpersoonskamer terug. Een thuisbevalling brengt doorgaans minder kosten met zich mee.

Zelfstandigen kunnen rekenen op hun sociaal verzekeringsfonds voor een gedeeltelijke terugbetaling van de kosten voor een hospitalisatie.

Voor de exacte kostprijs van de bevalling, win je best vooraf inlichtingen in bij het ziekenhuis waar je zult bevallen en bij je ziekenfonds. Kind & Gezin geeft je op hun website al een overzicht van de te verwachten kosten maar ook financiële voordelen bij zwangerschap en bevalling.

Tijdens de pre- en postnatale rust krijg je een uitkering van het ziekenfonds.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen