De zorg voor een kind

Na de geboorte begint het natuurlijk pas echt: je hebt nu een baby'tje om voor te zorgen. Zit je met vragen, zorgen, of heb je hulp nodig? We bekijken waar je terecht kan.

Ondersteuning

Kind en Gezin is dé organisatie in Vlaanderen die ouders van baby's en peuters ondersteunt. De consultatiebureaus van Kind en Gezin hebben een gratis dienstverlening voor gezinnen met kinderen tot drie jaar. Een kinderarts en een verpleegkundige onderzoeken je kind en volgen zijn ontwikkeling op. Elk kind heeft recht op 10 gratis consultaties bij een consultatiebureau. Je kunt er terecht met al je vragen en twijfels. Afspraken maken of vragen stellen kan via de Kind en Gezin-lijn (078-150 100) of online via e-mail of via Mijn Kind en Gezin.

Daarnaast organiseert Kind en Gezin gezinsbezoeken door een verpleegkundige. In de kraamkliniek stelt Kind en Gezin zichzelf voor en krijg je het “ABC van baby tot kleuter”, met tal van tips voor baby’s, peuters en kleuters. Nadien krijg je minstens twee huisbezoeken van de regioverpleegkundige. Deze persoon beantwoordt je vragen over de baby en je ouderschap.

Ook andere diensten ondersteunen je bij de opvoeding van je kindje.

Borstvoeding

De keuze om al dan niet borstvoeding te geven is heel persoonlijk. Borstvoeding is over het algemeen de beste optie voor je baby, maar er zijn heel wat overwegingen om bij stil te staan.

Bij deze organisaties kun je terecht voor informatie over en steun bij borstvoeding: La leche leagueBorstvoeding vzw en de Belgische Vereniging Lactatiedeskundigen.
De Nederlandse website Anababa - Eerlijk over ouderschap, zet de voor- en nadelen van zowel borstvoeding als flessenvoeding op een rijtje.

Een depressief gevoel?

Kort na de geboorte, vooral tussen de derde en de vijfde dag van de bevalling, hebben drie kwart van de vrouwen last van de baby blues. In deze korte periode voelen ze zich huilerig, verward en overgevoelig. Dat is niet hetzelfde als een postnatale depressie, die meestal enkele maanden na de bevalling voorkomt. Moeders voelen zich dan somber en pessimistisch, extreem moe, huilerig en prikkelbaar, beleven geen plezier aan hun baby en hebben het moeilijk de dagelijkse dingen te doen. Spreek hierover met de arts, de vroedvrouw of de regioverpleegkundige van Kind en Gezin. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen. Hulp zoeken is belangrijk, anders kunnen de problemen nog jaren aanhouden. Durf erover te praten met je partner en je omgeving. Zorg dat je voldoende hulp krijgt in de verzorging van de baby en in het huishouden.

Ook mannen hebben een grotere kans een depressie te ontwikkelen als ze vader geworden zijn. Slapeloze nachten en de zorg voor moeder en kind eisen hun tol. Aarzel niet erover te praten met je arts.

Kun je steun gebruiken in het omgaan met een familielid met een depressie, dan kun je terecht bij Similes.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen