Grootouders

Kleinkinderen houden van de rust en de gemoedelijke sfeer die ze bij hun grootouders vinden. Vaak zijn grootouders een vertrouwenspersoon. Zeker als het even moeilijk gaat in het gezin, is de stabiliteit en het luisterend oor van een grootouder welkom. Grootouders brengen tijd door met de kleinkinderen, geven emotionele en financiële steun, maar hebben ook een belangrijke betekenis bij het doorgeven van levenservaring en de geschiedenis van de familie.

Opvang door grootouders

De meeste kinderen worden wel eens opgevangen door oma of opa. Voor de ouders is het praktisch dat een grootouder inspringt op drukke momenten. Veel grootouders helpen met plezier bij de opvang en stellen zich flexibel op.
Soms doen ouders te vanzelfsprekend beroep op de grootouders. Veel grootouders werken nog of dragen bij in de verzorging van hun eigen ouders. Of als grootouders met pensioen zijn, willen ze genieten van de vrije tijd. Het opvangen van de kleinkinderen mag geen verplichting worden en goede afspraken zijn noodzakelijk.

De rol van grootouders in de opvoeding

Grootouders zijn over het algemeen toegeeflijker voor hun kleinkinderen dan voor hun eigen kinderen. Ouders hebben soms de indruk dat grootouders te veel verwennen. Dan kunnen meningsverschillen ontstaan. Het is belangrijk om de verwachtingen over de opvoeding uit te spreken en elkaar te respecteren. Regels kunnen van huis tot huis verschillen en kinderen kunnen hier best mee omgaan.

De Gezinsbond geeft Brieven aan Jonge Grootouders uit en organiseert activiteiten voor grootouders.
In de ouderengids vind je informatie over grootouderschap.

Ruzie of echtscheiding

In de moeilijke periode van een echtscheiding kunnen grootouders de extra aandacht aan hun kleinkinderen geven die ze dan nodig hebben. Soms verbreekt het contact. Als een gewoon gesprek niet meer lukt, kun je via familiale bemiddeling proberen tot een akkoord te komen. Voor adressen van bemiddelaars, klik je hier.

Grootouders hebben omgangsrecht en kunnen dit afdwingen via de familierechtbank. De rechter oordeelt steeds in het belang van het kind. De organisatie Pimento (vroeger: Jong en van Zin) heeft een boekje uitgebracht 'Uit elkaar voor grootouders' met o.a. tips over de rol die grootouders kunnen spelen bij en na een echtscheiding.

De organisatie 'Elif' brengt gezinnen die geen oma of opa meer hebben samen met ouderen die graag met kinderen en jonge mensen omgaan. Via hun website kun je je kandidaat stellen als gezin of als grootouder.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen