Huishoudhulp

Velen kunnen wel wat hulp in huis gebruiken. Door beroep te doen op anderen bij de huishoudelijke taken, houd je meer tijd over voor de zorg voor je gezin.

Dienstencheques

Met dienstencheques betaal je een bedrijf voor iemand die bij jou huishoudelijke hulp uitvoert. De werknemer kan de woning poetsen, wassen, strijken, koken, boodschappen doen,…  De cheques koop je in Vlaanderen aan bij Sodexo. Ze hebben een prijs van 9 euro voor de eerste 400 aangekochte cheques per jaar en 10 euro voor de volgend aangeschafte cheques. Per cheque kun je één gewerkt uur betalen aan de werkkracht.  Je moet een bestelling doen van minstens 10 dienstencheques. De dienstencheques komen in aanmerking voor een belastingvermindering van 30%. Bij je RVA-kantoor vind je meer informatie.

Ben je zelfstandige, dan heb je na de bevalling recht op 105 gratis dienstencheques voor hulp in het huishouden tijdens een periode van maximaal 15 weken. Zelfstandige moeders hebben na hun bevalling recht op 105 gratis dienstencheques voor hulp in het huishouden. Hier hoeven ze zelf geen aanvraag voor in te dienen. Het sociaal verzekeringsfonds krijgt een signaal van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen en brengt vrouwelijke zelfstandigen ervan op de hoogte dat ze recht hebben op de dienstencheques. Zelfstandige moeders hoeven alleen te bevestigen dat ze er gebruik van willen maken.
Meer informatie vind je op de website van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Plaatselijk WerkgelegenheidsAgentschap

Sommige activiteiten, zoals kinderoppas, kleine klusjes of administratieve hulp kunnen niet met dienstencheques verricht worden. Hiervoor kun je beroep doen op het Plaatselijk WerkgelegenheidsAgentschap (PWA). Het systeem is gelijkaardig aan dat van de dienstencheques. Na inschrijving in het PWA-kantoor van de gemeente, kun je een werkkracht betalen met de PWA-cheques. Ze hebben een minimumprijs van 5,95 euro. Staan die op jouw naam, dan kun je beroep doen op een belastingvoordeel.
Bij je RVA-kantoor vind je meer informatie.

Bedrijven en diensten

Maak je geen gebruik van de dienstencheques of van de PWA-cheques, maar heb je wel een huishoudhulp, zorg er dan voor dat die persoon verzekerd is. Zo kom je niet in de problemen wanneer er een ongeval gebeurt. Neem je bovendien een huisbediende in dienst die voorheen 6 maanden werkloos was en ben je in orde met de sociale zekerheid, dan is het mogelijk de helft van de loonkosten af te trekken van de belastingen. Voor het aanwerven van een huisbediende, moet je jezelf inschrijven als werkgever bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.
Je leest meer over je verplichtingen als werkgever in deze brochure.

Steeds meer bedrijven investeren in gezinsvriendelijke diensten, zoals strijken, boodschappen doen, warme maaltijden, kinderopvangplaatsen, poetshulp e.d. Informeer je bij je werkgever.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen