Ontbinding van het samenwonen

Ontbonden door

De wettelijke samenwoning wordt ontbonden door:

Wanneer je kinderen hebt, is het belangrijk een regeling voor het verblijf en onderhoudsgeld op te stellen.

Verdeling van de goederen

Als je feitelijk of wettelijk samenwoont, moet je een regeling opmaken over de verdeling van de goederen. Bij het feitelijk samenwonen bestaan hier geen regels over.
Bij wettelijk samenwonen zijn de regels als volgt:

Woning huren

Als je een woning huurt, is enkel de partner die de huurovereenkomst heeft getekend nog verantwoordelijk voor het betalen van de huur bij ontbinding of uit elkaar gaan. Als je beiden hebt ondertekend en één van de partners blijft de woning huren, dan moet je de huurovereenkomst aanpassen.

Woning aangekocht

Als de woning samen is aangekocht, dan bepaalt de daartoe opgestelde notariële akte hoe de woning wordt verdeeld. Als één van de partners eigenaar is en je bent feitelijk samenwonend, dan kan die de andere partner uit huis zetten. Als je wettelijk samenwonend bent, dan kan dit niet.

Als wettelijk samenwonende kun je de familierechtbank vragen om dringende en voorlopige maatregelen.
Dit kan als feitelijk samenwonende niet.
Feitelijk samenwonenden kunnen enkel bij de familierechtbank terecht indien ze minderjarige kinderen hebben.
Samenwonenden die uit elkaar gaan, kunnen geen onderhoudsgeld van hun ex-partner vragen.

Bij het uit elkaar gaan, kun je advies inwinnen van een advocaat of een notaris of een bemiddeling opstarten.  Op deze website vind je adressen voor familierechtbanken of vrederechters.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen