Bij de geboorte hou je een kwetsbaar kindje in je armen, een baby die totaal afhankelijk van je is. Je denkt: ‘Hier ga ik goed voor zorgen’! Al vanaf dan begin je op te voeden. Hoe je de opvoeding aanpakt, hangt af van de ontwikkelingfase van je kind.
Een aantal opvoedprincipes vinden we terug in "positief opvoeden":
Door je kindje liefde te geven, ontstaat een hechting tussen jou en je kind. Zorgen en opvoeden blijf je doen in elke levensfase. Het doet er niet toe welke leeftijd je kind heeft, hij of zij heeft steeds nood aan een liefdevolle en warme omgeving. Een ondersteunende ouder geeft zelfvertrouwen aan een kind.
Door je kind te stimuleren, maak je er een zelfstandig en creatief persoon van. In de eerste plaats stimuleer je je kind door het tijd en aandacht geven. Dan zie je mogelijke talenten en kun je die ten volle laten ontplooien. Maar pas wel op dat je verwachtingen realistisch zijn.
En ook het bijsturen is onontbeerlijk; als ouder breng je je kind bepaalde waarden bij. Een kind moet duidelijk weten waar de grenzen liggen. Jij oordeelt en beslist wat die grenzen zijn. Dit is niet altijd gemakkelijk en doet je soms onzeker voelen. Je hebt zelf een ideaalbeeld voor ogen, maar soms moet je dat bijschaven in reële situaties. Denk eraan dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Wees consequent als je kind de regels overtreedt, maar vergeet niet je kind te belonen als het iets goed doet. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je gaat onderhandelen in de opvoeding.
In een eerder traditionele rolverdeling nemen vrouwen de meer zorgende en steunende rol op zich, terwijl vaders eerder geneigd zijn grenzen te stellen, maar ook het kind stimuleren in het ontdekken van de wereld. Die rollen zijn complementair en beiden zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Dat betekent niet dat vaders minder goed zijn in een zorgende rol, maar wel dat ze het vaak anders aanpakken.
Om de rolpatronen en -verwachtingen die het kindje later zelf in zijn of haar leven zal hanteren te beïnvloeden en gelijke kansen tussen jongens en meisjes te bevorderen, kan het nuttig zijn om als ouders je best te doen die traditionele rolverdeling te overstijgen, en beiden zowel zorgende als disciplinerende opvoedingstaken op te nemen.
Ook in verband met diversiteit is het belangrijk je kind vanaf vroege leeftijd het goede voorbeeld te geven. Lees op de website van Groeimee meer over opvoeden zonder vooroordelen.
Belangrijk is dat je als ouders elkaar vertrouwt en vermijd elkaar te bekritiseren. Zorg dat je bij meningsverschillen tot een gezamenlijk akkoord komt: kleine kinderen worden onzeker van tegengestelde visies en oudere kinderen maken er graag misbruik van. Ook als je gescheiden bent, is het belangrijk overeen te komen over essentiële zaken.
Vergeet als ouder niet dat je goed voor jezelf moet zorgen. Neem tijd om even te ontspannen, terwijl iemand anders voor je kindje zorgt. Als je je goed in je vel voelt, wordt opvoeden gemakkelijker.
Hulp bij kleine en grotere opvoedingsvragen? Klik hier