Pubers en adolescenten

Tijdens de puberteit gaan jongeren verschillende soorten veranderingen door.

Biologische ontwikkeling

Een puber ondergaat een aantal biologische veranderingen.  Lengte en gewicht nemen snel toe, alsook kracht, hartomvang en longcapaciteit. Seksuele hormonen komen vrij. Bij meisjes vangt dit proces meestal vroeger aan dan bij jongens.  Al deze lichamelijke veranderingen hebben ook psychische gevolgen: verwarring, angst en onzekerheid spelen in het hoofd van de jongere.  Jongeren zijn erg bezig met hun eigen aantrekkelijkheid en vergelijken hun eigen lichaam met anderen en het ideaalbeeld in de maatschappij.  Ze besteden aandacht aan het seksuele aspect van het eigen lichaam en doen ervaringen op met relaties en seksualiteit.

Intellectuele ontwikkeling

De adolescentie betekent ook een intellectuele ontwikkeling.  Adolescenten kunnen logisch redeneren en ontwikkelen hun abstract denken. Vanaf 14-15 jaar gaan ze op een andere manier informatie verwerken.  Door te studeren met inzicht, worden grote hoeveelheden informatie snel opgenomen.  De toegenomen wijsheid resulteert in een aantal ethische idealen.

Identiteit

Deze veranderingen, samen met de veranderende verwachtingen van de omgeving, zorgen voor een confrontatie met zichzelf. Meisjes en jongens gaan daarom op zoek naar hun eigen identiteit, naar het antwoord op de vragen: wie ben ik eigenlijk en wat zijn mijn mogelijkheden, wie zou ik willen zijn en hoe ervaren anderen mij?  Het soms wat eigenaardige gedrag van jongeren komt vaak voort uit het zoeken naar die eigen identiteit.  Daarnaast zorgen al deze veranderingen ervoor dat jongeren vaak op korte tijd de meest uiteenlopende emoties ervaren en daardoor hun eigen gevoelsleven niet meer begrijpen.  Allerlei tegenstrijdige gevoelens en emoties wisselen elkaar in volle hevigheid en in een snel tempo af.

Sociale ontwikkeling

Vrienden

Op sociaal vlak worden vrienden belangrijker dan ouders.  Vaak zijn zij de eersten die ze opzoeken voor emotionele steun.  In de late adolescentie komen daar de liefdespartners bij.  Op deze leeftijd ontstaat een losmakingsproces van de ouders. 

Spanningen

De spanningen thuis lopen soms hoog op.  De kinderen spreken hun ouders tegen en zijn kritischer.  Een begripvolle en warme thuisomgeving is op dit moment van levensbelang om door deze verwarrende en onevenwichtige tijd heen te komen.  Een vaste structuur thuis biedt de jongere de mogelijkheid om zijn eigen identiteit verder te ontwikkelen en geleidelijk aan verantwoordelijkheden op te nemen.

De huidige generatie tieners besteedt ettelijke uren aan de pc, de gsm en games.  Wil je daar meer over weten, klik dan hier.

Ergens tussen de 18 en de 30 jaar ronden de meeste jongeren deze overgangsfase tussen kindertijd en volwassenheid af.  Ze voltooien hun opleiding, gaan aan het werk en nemen een zelfstandige plaats in de maatschappij in.

Klik hier voor meer informatie over diensten waar je terecht kunt met vragen.

 

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen