Sport en spel

Bewegen is gezond. Daarom is het belangrijk kinderen al een positieve houding ten aanzien van beweging mee te geven. Jongeren zouden minstens 1 uur per dag moeten bewegen.

Een makkelijke manier voor kinderen om te bewegen is gewoon... buiten spelen! Toch is dat voor veel kinderen (en ouders) niet meer vanzelfsprekend. Wil je graag als ouders info en tips over buiten spelen, dan is er de nieuwsbrief van Goe Gespeeld! Ook jeugdwerk is natuurlijk een toegankelijke manier van beweging en spel voor kinderen.

Een sportclub is een ideale plaats voor kinderen en jongeren om aan sport te doen: ze leren er de sport onder deskundige begeleiding én ze leren er belangrijke maatschappelijke en sociale vaardigheden: fair play, solidariteit, teamspirit, het respect voor de andere,…  Maar het moet ook plezierig blijven voor je kind: een hoge prestatiedruk of teveel trainen is niet meer leuk.
Ben je op zoek naar een sportclub in de buurt, dan kun je bij de gemeentelijke sport- of jeugddienst om informatie vragen. BLOSO kan je de adressen geven van de Vlaamse sportfederaties en de sportdiensten. In elke provincie zijn er BLOSO-centra waar je kunt gaan sporten.  In de zomervakanties organiseert BLOSO sportkampen. 
De Gezinssportfederatie heeft verschillende sportclubs en organiseert sportvakantiekampen.

Sportbeleid en sportadvies

Het sportbeleid krijgt vorm door het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media.
Over het sportbeleid in Brussel kom je meer te weten bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Een overzicht van hun sportaanbod kan je hier vinden.

De Vlaamse overheid neemt verschillende initatieven om het sporten te promoten, maar het moet wel gezond blijven. 
Op www.gezondsporten.be lees je hoe verantwoord te sporten. Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vind je de voedings- en bewegingsdriehoek (vernieuwd in 2017). Daarin zie je hoeveel en hoe intensief je best sport.

De website www.topsportvlaanderen.be geeft een overzicht van alles wat met topsport te maken heeft.

De Nederlandse site www.beweegkriebels.nl geeft tips hoe het bewegen bij kinderen van 0 tot 4 jaar te stimuleren.

 

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen