Tegemoetkomingen

De overheid helpt je met het financieren van je woonproject.  Kijk op www.premiezoeker.be voor de premies die voor jou van toepassing zijn of informeer bij het Agentschap Wonen van jouw provincie.  Woon je in Brussel, dan kun je terecht bij de stadswinkel of bij Wonen in Brussel (0800/20 400).

Elke gemeente heeft een huisvestingsdienst.  De naam daarvan varieert: dienst huisvesting, dienst ruimtelijke ordening, technische dienst, huisvestingsconsulent,...  Ook hier kun je terecht voor informatie over de premies, net zoals voor voor huurproblemen, juridisch woonadvies en de adressen van diensten voor sociaal wonen.

Sommige gemeenten hebben een woonwinkel of woonwijzer.  Zij hebben een goed zicht op de woningmarkt in de streek, de mogelijke premies naargelang je situatie en kunnen helpen bij het invullen van administratieve formulieren voor de aanvraag ervan.  Ze zijn voor iedereen toegankelijk: eigenaars, huurders en verhuurders, maar richten zich in het bijzonder tot mensen die het financieel niet erg breed hebben.  Adressen van woonwinkels zijn te verkrijgen bij het Huurpunt.

Woningen zijn niet altijd aangepast aan het ouder worden.  Heb je vragen over levenslang wonen of het zelfstandig wonen van ouderen, neem dan een kijkje op de website van de Zilveren Sleutel.

Premies en tegemoetkomingen

Huurders

Huur je een woning en heb je minstens 2 kinderen ten laste, dan kun je een vermindering van de onroerende voorheffing verrekenen in de huurprijs. Meer informatie krijg je hier.

Eigenaars en huurders

Eigenaars

Sociaal wonen

Sociaal huren

Sociaal kopen

Gezinnen met een laag of gemiddeld inkomen die graag in de rand rond Brussel zouden gaan wonen, kunnen ondersteund worden door Vlabinvest.  Dit is een maatschappij die huur- of koopwoningen aanbiedt tegen betaalbare prijzen.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen