Vaderschapsverlof

Wat houdt het vaderschapsverlof juist in?

10 Dagen binnen de 4 maanden

Als vader heb je recht op 10 dagen vaderschapsverlof, die je moet nemen binnen de vier maanden na de geboorte van het kind. 
Daarvan krijg je 3 dagen het volledig loon uitbetaald en 7 dagen 82% via een uitkering van de ziekteverzekering.  Voor de aanvraag bij het ziekenfonds heb je een uittreksel van de geboorteakte nodig.  Het verlof moet je niet aansluitend nemen, maar kan je spreiden over verschillende dagen.

Na deze periode kun je nog ouderschapsverlof nemen. Wil je daar meer informatie over, klik dan hier.

Meemoeders

Vrouwen waarvan de partner bevalt (meemoeders), hebben recht op hetzelfde verlof als vaders.
Je moet daarvoor gehuwd zijn, wettelijk samenwonen of drie jaar op hetzelfde adres wonen met je vriendin. Er mag geen juridische band met de vader bestaan.
Wanneer je het kindje adopteert, kun je adoptieverlof opnemen.

Ontslagbescherming

Zowel vaders als meemoeders genieten van ontslagbescherming vanaf de schriftelijke kennisgeving van de opname van het verlof tot drie maanden na die kennisgeving.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen