Psychische problemen

1 op 5 mensen krijgt in zijn leven te maken met een psychisch probleem. Dan gaat het niet louter om gevoelens van angst of verdriet, maar om een aandoening die het dagelijks leven van de persoon verstoort. Psychische problemen blijven een taboe. Veel betrokkenen durven er niet over te spreken en kunnen zo nergens terecht met hun gevoelens.

Psychische aandoening

Sommige mensen zijn genetisch gezien meer kwetsbaar voor het krijgen van een psychische aandoening.  Maar vaak komt deze pas de kop op steken op een moeilijk moment in het leven of bij een grote verandering. Ernstige gebeurtenissen uit het verleden kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van een geestelijk probleem.

Waar kan je terecht?

Voorbeelden van psychische problemen zijn angststoornissen, depressie, manisch-depressieve stoornissen, schizofrenie.  Ze kunnen worden behandeld met medicatie en therapie.  Dit kan in een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), een psychiatrisch ziekenhuis of bij een zelfstandig psycholoog of psychiater.  Meestal kom je er terecht na doorverwijzing van een huisarts of een andere hulpverlener.

Psychische kwetsbaarheid bij kinderen en jongeren

Omwille van de ontwikkeling van de hersenen, de hormonale veranderingen en de stemmingswisselingen eigen aan de puberteit, is er nood aan specifieke aandacht voor psychische kwetsbaarheid bij kinderen en jongeren.

Psychische problemen in het gezin

Psychische problemen in het gezin zorgen vaak voor een crisis.  Een persoon met een psychisch probleem vergt veel zorg van de partner of ouder.  Een vertrouwde persoon die je goed kende, is helemaal veranderd en dit kan de stabiliteit in het gezin grondig door elkaar schudden.  De communicatie loopt mank.  Van een liefdevolle en warme wederkerige relatie is vaak geen sprake meer.  Kinderen missen geborgenheid, zekerheid en normale gezinsrelaties.  Soms lopen de gezinsleden op de toppen van hun tenen om geen negatieve reactie uit te lokken.   Er is minder aandacht voor de (andere) kinderen en er is minder tijd voor leuke activiteiten. 
De betrokkenheid in de behandeling en de extra begeleiding van de gezinsleden is van groot belang.  Ondanks het taboe is het goed om er met de omgeving over te praten en hen duidelijk te maken hoe zij iets kunnen doen.

Heb je vragen over seksuele gevoelens naar minderjarigen toe? Worstel je zelf of ken je iemand die worstelt met zulke gevoelens? Pedofiele gevoelens kies je niet. De website Stop it Now! is er voor iedereen met vragen, en hun hulplijn is anoniem, gratis, vertrouwelijk: 0800 200 50.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen