Verslaving

Je kunt verslaafd raken aan drugs, zoals cannabis, cocaïne of XTC, maar ook producten die breed sociaal aanvaard worden, kunnen verslavend werken: alcohol, sigaretten of medicatie.  Soms is een verslaving niet te wijten aan een product, maar aan gedrag, zoals gamen en gokken.

Tabak

Informatie over risico’s en gevolgen van roken vind je bij het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Stichting tegen Kanker.
Voor begeleiding bij het stoppen met roken kun je terecht bij Tabakstop (0800/111 00).

Alcohol, drugs, gamen en gokken

Verslavingsprobleem

Een verslavingsprobleem kan zich ontwikkelen na een groot verdriet, een tegenvaller of bij stress. Soms komen gebruikers uit een gezin waar een verslavingsprobleem bestond en denken ze op die manier problemen te kunnen oplossen. Of soms zijn gebruikers begonnen om er bij te horen en treedt nu gewenning op.

Gezin

Een verslavingsprobleem is heel belastend voor het gezin. De gebruiker heeft minder aandacht voor het gezin, is minder betrokken, verliest zijn werk of wordt agressief. Partner en kinderen voelen zich machteloos, schuldig en beschaamd. 
Het is goed om je te informeren over het alcohol- en drugsgebruik en het gaming- of gokgedrag en erover te praten met een huisarts of een andere hulpverlener. Hou familie en vrienden niet buiten, want goede sociale contacten kunnen een houvast bieden.

Kinderen

Ouders waarvan hun zoon of dochter drugs gebruikt, maken zich ernstige zorgen. Ze vinden het moeilijk een gesprek aan te knopen over druggebruik. Dit gaat gemakkelijker wanneer je altijd al goed hebt kunnen praten met je kinderen en het onderwerp vroeger al eens aangesneden hebt. Zomaar eisen dat je zoon of dochter stopt is vaak niet mogelijk: een patroon van druggebruik doorbreken is aartsmoeilijk.

Informatie

Voor informatie over alcohol, drugs, gamen en gokken en verslaving kan je terecht bij de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).
Voor zelfhulp als je partner drinkt kan je deze brochure raadplegen.
Met (hulp)vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken kun je terecht bij de DrugLijn op het nr. 078/ 15 10 20. Je kan ook mailen via www.druglijn.be.
'Bekijk het eens nuchter' gaat specifiek over alcoholproblemen. Hier vind je het materiaal van 'LOL zonder alcohol', dat bedoeld is om ermee aan de slag te gaan in de klas.
Jouw kennis en de risico’s van jouw gebruik kan je hier testen. De DrugLijn biedt ook online zelfhulp en zelfzorg aan.
Jeugdleiders met vragen over drugs in de jeugdbeweging kunnen hier een kijkje nemen.
Jongeren én hun ouders die op zoek zijn naar een nieuw evenwicht tussen gamen en andere activiteiten zoals school, vrienden, hobby’s, familie, … kunnen Game(l)over raadplegen.
(Gezins- en familieleden van) mensen met een verslavingsproblematiek kunnen zelf kunnen steun vinden in een aantal zelfhulpgroepen. Contactgegevens vind je via de website van het Trefpunt Zelfhulp.
Voor telefonische hulp kun je ook terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen