Verslaving

Je kunt verslaafd raken aan drugs, zoals cannabis, cocaïne of XTC, maar ook producten die breed sociaal aanvaard worden, kunnen verslavend werken: alcohol, sigaretten of medicatie.  Soms is een verslaving niet te wijten aan een product, maar aan gedrag, zoals een gokverslaving.

Tabak

Informatie over tabakspreventie en de gevolgen van roken vind je bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.
De Liga tegen Kanker legt uit hoe en waarom te stoppen met roken.
Voor begeleiding bij het stoppen met roken kun je terecht bij Tabakstop (0800/111 00).

Alcohol en drugs

Verslavingsprobleem

Een verslavingsprobleem kan zich ontwikkelen na een groot verdriet, een tegenvaller of bij stress.  Soms komen gebruikers uit een gezin waar een drank- of drugsprobleem bestond en denken ze op die manier problemen te kunnen oplossen.  Of soms zijn gebruikers begonnen om er bij te horen en treedt nu gewenning op.

Gezin

Een drank- of drugsprobleem is heel belastend voor het gezin.  De gebruiker heeft minder aandacht voor het gezin, is minder betrokken, verliest zijn werk of wordt agressief.  Partner en kinderen voelen zich machteloos, schuldig en beschaamd. 
Het is goed om je te informeren over de effecten van de drug en erover te praten met een huisarts of een andere hulpverlener.  Hou familie en vrienden niet buiten, want goede sociale contacten kunnen een houvast bieden.

Kinderen

Ouders waarvan hun zoon of dochter drugs gebruikt, maken zich ernstige zorgen.  Ze vinden het moeilijk een gesprek aan te knopen over druggebruik.  Dit gaat gemakkelijker wanneer je altijd al goed hebt kunnen praten met je kinderen en het onderwerp vroeger al eens aangesneden hebt.  Zomaar eisen dat je zoon of dochter stopt is vaak niet mogelijk: een patroon van druggebruik doorbreken is aartsmoeilijk.

Informatie

Voor informatie over drugs, verslaving en adressen van hulpverlening kun je terecht bij Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen – VAD. Ze geven o.a. de brochure 'wat als mijn partner drinkt' uit.
Met (hulp)vragen over drank, drugs, pillen en gokken kun je terecht bij de DrugLijn op het nr. 078/ 15 10 20 of je kunt mailen via de site www.druglijn.be.
www.bekijkheteensnuchter.be gaat specifiek over alcoholproblematiek.  Aparte links zijn voorzien voor jongeren en de kinderen of partner van iemand met een alcoholprobleem.
Hier vind je het project 'LOL zonder alcohol', dat bedoeld is om mee aan de slag te gaan in de klas.
Op
www.hoeveelisteveel.be kun je je eigen gebruik en kennis testen.  Je kunt er ook online zelfhulp krijgen indien je cannabis of cocaïne gebruikt.
Jeugdleiders met vragen over drugs in de jeugdbeweging kunnen een kijkje nemen op www.drugsinbeweging.be.
De Vlaamse Vereniging van Behandelingscentra Verslaafdenzorg biedt een overzicht van drugshulpverlening in Vlaanderen.
Familieleden van druggebruikers en (ex-) druggebruikers zelf kunnen steun vinden in een aantal praatgroepen.  Adressen vind je in de zelfhulpgids.
Voor telefonische hulp kun je ook terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen