Peuter

Na zijn of haar eerste stapjes, gaat de peuter (18 maanden tot 3 jaar) al snel vlotter lopen, met een beter evenwicht en behendiger.  Peuters leren klimmen en rennen.  Ze hebben daarvoor ruimte nodig.  Bovendien doen ze tal van nieuwe ontdekkingen.  Daarom kan de peuter ook gevaarlijke dingen doen.  Hou de veiligheid van het huis goed in de gaten!

Spreken

Een volgende grote stap is het leren spreken.  Je kind leert communiceren met anderen en het praten ondersteunt de ontwikkeling van het denken. Peuters praten eerst in éénwoordzinnen: met één woord drukt het kind een hele boodschap uit.  Daarna maakt de peuter combinaties van twee woorden.  Op het einde van de peuterfase gebruikt hij of zij meerwoordzinnen.  Vanaf twee jaar plakken peuters voortdurend namen op dingen.  Ze breiden hiermee hun woordenschat enorm uit.  Als ouder help je deze ontwikkeling door te praten met je peuter, door zelf vragen te stellen en uit te leggen wat je doet.  Het denken stimuleer je door verbanden te leggen, bijvoorbeeld naar wat gisteren gebeurd is, wat later zal gebeuren en door uit te leggen waarom de dingen zijn zoals ze zijn.

Het zindelijk worden

De peutertijd is ook de tijd van het zindelijk worden.  De peuter krijgt hier meer controle over.  De meeste kinderen worden overdag zindelijk rond 2 à 2,5 jaar en ’s nachts tussen 3 en 4 jaar.

Het zelfbesef

Het kind ontwikkelt een zelfbesef in de loop van het tweede levensjaar.  Het kind wil vanalles zelf doen.  Peuters krijgen inzicht in oorzaak en gevolg.  Daarom proberen ze vanalles uit om te zien wat voor een gevolgen dat heeft.  Ze zoeken ook uit hoe iemand reageert op hun gedrag.  Peuters zoeken naar goedkeuring bij volwassenen en leren uit de afkeuring.  Bij een boze of strenge reactie van de ouder, krijgt het kind een gespannen gevoel.  Daarom is het belangrijk consequent op het gedrag van het kind te reageren, zo groeit het besef van wat goed is en wat fout.  De koppige peuter botst soms met de ouder die grenzend en straffend moet optreden.  Het zelfvertrouwen van de peuter groeit bij aanmoediging.  Als ouder ben je een steunfiguur, de basis van waaruit het kind kan vertrekken om de wereld te ontdekken.  Het zijn de eerste stappen naar de ontwikkeling van een zelfstandige persoonlijkheid.

Meer info? Klik hier.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen