Hulp bij de opvoeding

Opvoeden doe je niet alleen. Bij familie of vrienden kun je terecht met vragen. Er zijn daarnaast tal van organisaties die ouders ondersteunen bij de opvoeding. Je kunt er beroep op doen wanneer opvoeden eens wat moeilijker gaat, maar ook bij twijfels over alledaagse zaken. 

Is het normaal dat mijn kind nog niet zindelijk is? Hoe ga ik om met de driftbuien mijn kind? Geef ik zakgeld? Hoe leer ik mijn kind omgaan met een broertje of zusje op komst? Mijn kind wordt gepest, wat nu?  Hoe stel ik grenzen? Hoe reageren op het drugsgebruik van mijn kind? Welke ontwikkeling maakt mijn kind in deze levensfase door?

Opvoedingslijn

Iedereen die te maken heeft met opvoeding en er vragen over heeft, kan bellen naar de opvoedingslijn (078/ 15 00 10). Een medewerker luistert en geeft je passende informatie en advies. Het gesprek is anoniem en vertrouwelijk.
Ook op Groeimee kan je steeds je vragen stellen.

Huizen van het Kind

Alle ouders - of het nu over ouders van pasgeborenen gaat of ouders van pubers - stellen zich wel eens vragen over de ontwikkeling, de gezondheid of de opvoeding van hun kind. Er zijn tal van organisaties die ouders en kinderen ondersteunen in het beantwoorden van deze vragen, waarvan enkele hieronder worden opgesomd. Maar nog te vaak werken deze diensten los van elkaar. Een Huis van het Kind is een lokaal netwerk dat al deze initiatieven bundelt. De drie belangrijkste pijlers waarrond de Huizen van het Kind werken zijn opvoedingsondersteuning, preventieve gezondheidszorg en ontmoeting. Daarnaast zijn de Huizen van het Kind natuurlijk ook bestemd voor de kinderen en jongeren zelf, en niet enkel voor hun ouders.

Opvoedingswinkels

Met alle vragen over opvoeding, kun je de opvoedingswinkel binnen lopen. De opvoedingswinkel heeft informatie over de opvoeding van kinderen in elke levensfase. De medewerkers geven advies of verwijzen je door naar een andere dienst die je beter kan helpen. Een opvoedingswinkel heeft ook informatie over cursussen in de buurt.

Opvoedingswinkels Limburg:
Campus O³ - opvoedingswinkel Genk (089/ 36 79 40), ook ondersteuning in As, Zutendaal en Opglabbeek.
Opvoedingswinkel Hasselt (011/ 21 14 17), in samenwerking met Diepenbeek en Zonhoven.
Opvoedingswinkel Noord-Limburg (0474/ 96 64 90)
Opvoedingswinkel Haspengouw
Opvoedingswinkel Maasland
Opvoedingswinkel West-Limburg (0496/ 87 81 50)
Opvoedingswinkel Zuid-Limburg (0491/ 71 72 40)

Opvoedingswinkels Vlaams-Brabant en Brussel:
Opvoedingswinkel Brussel (0483/ 38 54 17)
Opvoedingswinkel Leuven (016/ 27 24 90)

Opvoedingswinkels West-Vlaanderen:
Opvoedingswinkel Oostende en Middelkerke (059/ 25 53 04)
Opvoedingshuis Oostende
Infopunt Opvoeding Roeselare
Opvoedingswinkel Brugge (050/ 32 77 68)

Opvoedingswinkels Antwerpen:
Opvoedingswinkel Turnhout (014/ 68 75 57)
Opvoedingswinkel Mechelen (015/44 52 42)
Opvoedingswinkel Antwerpen (03/ 236 29 39)
Opvoedingswinkel Brasschaat, Zoersel en Hoogstraten (03/ 270 06 70; 03/ 633 98 95; 03/ 633 98 98)
Opvoedingswinkel Mortsel (0473/ 47 37 37)

Opvoedingswinkels Oost-Vlaanderen:
Opvoedingswinkel Aalst (053/ 72 35 95)
Opvoedingswinkel Sint-Niklaas (03/ 778 37 00)
Opvoedingswinkel Wetteren (09/ 330 05 38)
Opvoedingswinkel Gent (09/ 233 26 02)
Opvoedingspunt Deinze (09/ 381 68 70)

Een overzicht van initiatieven in je buurt vind je bij
Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning, Expoo.

Op Groeimee kun je ook je eigen opvoedingsvraag stellen: klik hiervoor op deze link.

De Gezinsbond

De Gezinsbond (02/507 88 11) geeft vorming aan ouders van jonge kinderen of ouders met tieners. Thema's die aan bod komen zijn: belonen en bestraffen, verwennen, agressie, pesten, gezondheid, veiligheid, e.d. De data van de activiteiten vind je terug in het ledenblad. Je kan ook zelf een gespreksavond organiseren bij je thuis.  Samen met een tiental ouders (of grootouders) en een gespreksleider praat je dan over de opvoeding van je kinderen.
De Gezinsbond geeft een tijdschrift ‘Brieven aan jonge ouders’ uit dat elke ouder van een pasgeboren baby ontvangt. Één editie ontvangen ouders al voor de geboorte. Grootouders krijgen een apart exemplaar. Wanneer de kinderen tieners geworden zijn, krijgen leden van de bond vier keer per jaar het tijdschrift ‘BOTsing’ in de bus.

Centra Integrale Gezinszorg

Een CIG staan jonge ouders (met kinderen tot 6 jaar) bij met advies maar eventueel ook praktische ondersteuning, aan huis, wanneer het allemaal wat te veel wordt. Wanneer je problemen niet meer thuis op te lossen zijn, kan je ook opgevangen worden in hun verblijf. Je vindt regionale CIG's over heel Vlaanderen en in Brussel.

Klasse

Het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming publiceert de website Klasse. Hierop vind je informatieve artikels over thema’s waar kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten mee te maken krijgen. 

Mutualiteiten

De Webnanny heeft op de website een aantal opvoedingsdossiers, opgedeeld in verschillende leeftijdsgroepen: baby, peuter, kleuter, lagere school en middelbare school. De Webnanny beantwoordt vaak gestelde vragen van ouders. Vind je het antwoord op jouw vraag niet terug? Stel dan op de website je eigen vraag aan de Webnanny en krijg gratis persoonlijk advies. De Webnanny kan rekenen op een team van deskundigen met elk hun eigen specialiteit zoals jonge ouders, psychologen, pedagogen en diëtisten. 

Skoebidoe kinderservice van de christelijke mutualiteit biedt een gamma aan diensten voor jonge ouders.

Kind & Gezin

Ouders met kinderen tot 3 jaar die over een aspect van de opvoeding onzeker zijn, kunnen een afspraak maken voor het spreekuur opvoedingsondersteuning (078/150 100) van Kind & Gezin. Een medewerker geeft in één of meerdere gesprekken een pedagogisch advies.

Ontmoetingsplaatsen

Heb je kinderen tot 4 jaar, dan kun je met hen langsgaan bij een ontmoetingsplaats. Je kinderen kunnen er spelen, terwijl jij kennis maakt met andere ouders uit de buurt. Via de link op groeimee, kun je adressen van ontmoetingsplaatsen opzoeken.

Ouderwerking

Ouderverenigingen organiseren activiteiten en worden daarin ondersteund door een overkoepelende organisatie. Ouders, leerlingen, personeel en belanghebbenden kunnen deelnemen aan de schoolraad. Ze adviseren de directeur over beslissingen zoals het schoolreglement, de schoolkosten, de schooluitstappen,...

Klik door naar deze websites voor meer info over ouderverenigingen:
Koepel van Ouderverenigingen van het Gesubsidieerd Onderwijs (KOOGO)
Vlaamse Confederatie voor Ouders en Ouderverenigingen (VCOV)

Op de website van Klasse vind je meer informatie.

Seksuele opvoeding

De seksuele en relationele ontwikkeling maakt deel uit van het groeiproces van je kind. Veel ouders zitten met vragen hoe ze dit onderwerp moeten aanpakken. Sensoa heeft op zijn website een luik over seksuele voorlichting.

Privé-initiatieven

Zelfstandige opvoedingscoaches, gezinsconsulenten en andere privé-praktijken vind je via de website van Groeimee. Je krijgt er begeleiding van professionelen die vanuit hun achtergrond werken met een specifiek model of methodiek rond opvoeding.

Sociaal-cultureel werk

Verschillende vrouwenverenigingen (KVLV, VIVA-SVV, Femma, Liberale vrouwen) hebben in hun cursusaanbod het thema opvoeding opgenomen. Heb je interesse, informeer dan naar hun activiteiten.

Daarnaast heb je nog tal van diensten die vorming geven over opvoeding:
VCOK - Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang
Persoonlijkheid en Relaties vzw (PRH)
Zorg-Saam - Centrum voor Studie, Advies en Vorming
Gezin en Handicap geeft vorming aan ouders van kinderen met een handicap.
Op www.prettiggeleerd.be vind je een overzicht van deze vormingsinitiatieven.

Internet

Op het net vind je info over opvoeden:
www.opvoedadvies.nl
www.triplep.be
En speciaal voor papa's is er www.papaworden.be

Over de ondersteuning van kinderen bij een echtscheiding lees je verder op deze website meer.

Hoe je als ouder omgaat met het internetgedrag van je kind of tiener, lees je op www.veiligonline.be. Als ouder kom je meteen te weten wat al die nieuwe technologieën juist inhouden. De site www.clicksafe.be heeft hetzelfde doel, maar er zijn aparte links voor kinderen en jongeren. Meer over deze onderwerpen vind je op onze webpagina Computer en communicatie.

Opvoedingsproblemen

Ervaar je als ouder problemen in de opvoeding, dan kan je hier verder lezen.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen