Positief ouderschap

Thema: Opvoeding

Bij de geboorte hou je een kwetsbaar kindje in je armen, een baby die totaal afhankelijk van je is.  Je denkt: ‘hier ga ik goed voor zorgen’!  Al vanaf dan begin je op te voeden.  Hoe je het concreet aanpakt, hangt uiteraard af van de ontwikkelingfase van je kind.

Liefde, stimuleren en bijsturen

Liefde

Door je kindje liefde te geven, ontstaat een hechting tussen jou en je kind.  Zorgen en opvoeden blijf je doen in elke levensfase.  Het doet er niet toe welke leeftijd je kind heeft, hij of zij heeft steeds nood aan een liefdevolle en warme omgeving.  Een ondersteunende ouder geeft zelfvertrouwen aan een kind.

Stimuleren

Door je kind te stimuleren, maak je er een zelfstandig en creatief persoon van.  In de eerste plaats stimuleer je je kind door het tijd en aandacht geven.  Dan zie je mogelijke talenten en kun je die ten volle laten ontplooien.  Maar pas wel op dat je verwachtingen realistisch zijn.

Bijsturen

En ook het bijsturen is onontbeerlijk; als ouder breng je je kind bepaalde waarden bij.  Een kind moet duidelijk weten waar de grenzen liggen.  Jij oordeelt en beslist wat die grenzen zijn.  Dit is niet altijd gemakkelijk en doet je soms onzeker voelen.  Je hebt zelf een ideaalbeeld voor ogen, maar soms moet je dat bijschaven in reële situaties. Denk eraan dat je zelf het goede voorbeeld geeft.  Wees consequent als je kind de regels overtreedt, maar vergeet niet je kind te belonen als het iets goed doet.  Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je gaat onderhandelen in de opvoeding.

Rol van de ouder

Over het algemeen nemen vrouwen de meer zorgende en steunende rol op zich, terwijl vaders eerder geneigd zijn grenzen te stellen, maar ook het kind stimuleren in het ontdekken van de wereld.  Die rollen zijn complementair en beiden zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.  Dat betekent niet dat vaders minder goed zouden zijn in een zorgende rol, maar wel dat ze het meestal anders aanpakken.  Vertrouw elkaar en vermijd elkaar te bekritiseren.  Zorg dat je bij meningsverschillen tot een gezamenlijk akkoord komt: kleine kinderen worden onzeker van tegengestelde visies en oudere kinderen maken er graag misbruik van.  Ook als je gescheiden bent, is het belangrijk overeen te komen over essentiële zaken.

Een laatste belangrijk principe van positief opvoeden is dat je als ouder goed voor jezelf moet zorgen.  Neem tijd om jezelf even te ontspannen, terwijl iemand anders voor je kindje zorgt.  Als je je goed in je vel voelt, wordt opvoeden gemakkelijker.

Op internet vind je veel meer over (positief) opvoeden:
www.kindengezin.be
www.groeimee.be
www.triplep.be
www.klasse.be/ouders

www.ouders.nl
www.opvoedadvies.nl
www.superpapa.be
www.ikvader.nl
www.mannenatlas.be

Hulp in je buurt bij kleine en grotere opvoedingsvragen? Klik hier

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen