Recht op persoonlijk contact

De rechter stelt vast op welke manier persoonlijk contact onderhouden wordt. De regeling laat verschillende mogelijkheden toe.

Doorgaans verblijven de kinderen om de 14 dagen een weekend en de helft van de schoolvakanties bij de ouder met omgangsrecht.
Ook grootouders hebben recht op persoonlijk contact met hun kleinkinderen en kunnen dit eventueel afdwingen via de rechter.

Alimentatiegeld

Als ouder ben je verplicht bij te dragen in de kosten van het onderhoud, opvoeding, huisvesting en opleiding van de gemeenschappelijke kinderen.  De ouder die niet met de kinderen samenwoont, moet daarvoor alimentatie betalen.  Het bedrag is afhankelijk van zijn financiële situatie.  Die verplichting blijft totdat de kinderen hun (hogere) opleiding afgerond hebben.  De alimentatie kan tijdens de echtscheidingsprocedure of later door de vrederechter worden vastgelegd.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen