Een beginnende relatie

In het begin van een relatie ben je zo verliefd en lijkt de ander de ideale man of vrouw. Wanneer je elkaar beter leert kennen, ontdek je wat de goede punten én de minder goede punten van je partner zijn. De verschillen tussen elkaar kunnen wel eens tot een ruzie leiden. Dat is normaal. De manier waarop je hiermee omgaat is wel belangrijk: behandel elkaar met respect, durf je gevoelens duidelijk te maken en luister naar elkaar. Zo kunnen die conflicten een meerwaarde voor je relatie zijn en voor jezelf als persoon.

Als je merkt dat de verschillen te groot zijn, dat je andere verwachtingen van de toekomst hebt of als de communicatie niet goed verloopt, kan de relatie stuk lopen. Als je erin slaagt om op een goede manier om te gaan met die breuk, draagt dit bij tot je zelfkennis en relatie- en communicatievaardigheden.

Stabiele relaties

Partners die langer samen zijn, evolueren naar een meer stabiele relatie. Ze hebben gemeenschappelijke herinneringen en ervaringen, gemeenschappelijke waarden en normen, ze zetten zich in voor elkaar en ze kunnen goed met elkaar communiceren. Partnerrelaties blijven zich echter ontwikkelen. Partners stimuleren elkaar in hun persoonlijke ontwikkeling, veranderingen vergen het zoeken naar een nieuw evenwicht.

Lees meer over investeren in relaties op de website van de Christelijke Mutualiteit.

Gezinspastoraal (christelijk geïnspireerd) biedt via hun website materiaal aan om over duurzame relaties te werken. 
Sensoa informeert via hun website seksualiteit.be over liefde, fases, trouw en communicatie binnen een relatie.

Klik hier om meer te lezen over: 

Samenwonen

Wanneer je gaat samenwonen met je partner, moet je in veel beslissingen die je vroeger alleen nam rekening houden met de andere. In het begin zoeken jullie naar je eigen levensstijl. Dan moeten keuzes en compromissen gemaakt worden: over geld, werken, wonen, de taakverdeling, vrije tijd, het omgaan met vrienden en familie,… Informeer je ook goed over de verschillen tussen samenwonen en trouwen.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen