Welzijn van kinderen en jongeren

Soms voelen kinderen en jongeren zich - net als volwassenen - niet goed in hun vel, hebben ze vragen, angsten of twijfels, en zoeken ze daar een antwoord op.

Er zijn verschillende organisaties die rechtstreeks kinderen en jongeren voorthelpen, maar er zijn ook organisaties waar je als volwassene terecht kan of waar iedereen informatie kan verkrijgen.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Op de website Groeimee lees je meer over veerkracht bij kinderen, en hoe je die kan versterken, zodat ze sterker in hun schoenen staan en zich beter in hun vel voelen.

Organisaties voor kinderen en jongeren

Bij het JAC (JongerenAdviesCentrum) kunnen jongeren van 12 tot 25 jaar aankloppen met eender welke vraag of probleem.  Vrije tijd, conflicten thuis, drugs, homoseksualiteit, relaties, geweld: het zijn allemaal thema’s die aan bod kunnen komen.  Er is informatie beschikbaar via mappen, folders en op de pc.  Wanneer jongeren in de knoop zitten met een specifieke situatie, kunnen ze er advies vragen aan een medewerker.  Die kan ook helpen zoeken naar een geschikte oplossing.

Awel is bereikbaar via telefoon (102), mail, chat en een forum om een antwoord te bieden op alle vragen en problemen van kinderen en jongeren.

De medewerkers van Tzitemzo (vroeger: de Kinderrechtswinkel) geven informatie en advies aan kinderen over hun rechten. Ze werken samen met advocaten die pro deo werken om de rechten van kinderen in praktijk om te zetten. Het Kinderrechtencommissariaat heeft een klachtenlijn voor kinderen en jongeren die vragen en klachten hebben over hun rechten. Klik hier voor meer informatie over kinderrechten.

Leerlingen en ouders kunnen ook chatten met medewerkers van het CLB op hun CLBch@t.

In een OverKop-huis (Gent, Oostende, Mechelen, Tienen of Genk) mogen jongeren zomaar binnenwandelen, wanneer het niet goed gaat maar ook om leuke activiteiten te doen. Daarnaast staat het online OverKop-platform vol interessante filmpjes, blogs en nieuwtjes over thema's als relaties, pesten, angst, vrije tijd...

Zelf informatie opzoeken

Daarnaast kan je ook zelf op zoek gaan naar informatie die je nodig hebt of die een antwoord biedt op jouw vragen. De volgende websites kunnen je op weg helpen:

Professionele hulp

Heb je toch nog verdere hulp nodig of heb je nog niet gevonden wat je zocht? De website Jeugdhulp maakt jongeren en ouders wegwijs in de diensten en voorzieningen van de jeugdhulp. Jeugdwerknet biedt een overzicht van jongerenvoorzieningen en hun vindplaats, zoals de JAC's of het jeugdwelzijnswerk.

Kwam je al eens in contact met jeugdhulp? Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin heeft een website specifiek over jongerenwelzijn, gericht op jongeren, ouders en professionelen die te maken hebben met jeugdhulp.

Verder op deze website lees je meer over:

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen