De bevalling

Tijdens de zwangerschap kies je een vroedvrouw of gynaecoloog om je te begeleiden en op te volgen. 

De gynaecoloog

Een gynaecoloog is een arts die geschoold is om (risicovolle) zwangerschappen en de bevalling te begeleiden. Meer informatie over gynaecologen vind je bij de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Een vroedvrouw is ook medisch geschoold en onderzoekt de gezondheid van moeder en kind, maar zal bij complicaties doorverwijzen naar een gynaecoloog. Hij of zij besteedt ook aandacht aan psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwangerschap en bevalling. Vroedvrouwen werken in ziekenhuizen, geboortehuizen of begeleiden de zwangerschap en bevalling thuis. Een adres van een vroedvrouw vind je bij de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen.

Voor de bevalling

Prenatale testen sporen eventuele complicaties op. Je bent dit niet verplicht. Per zwangerschap worden drie echografieën door het ziekenfonds terugbetaald.

Tal van cursussen kunnen je lichaam voorbereiden op de bevalling: prenatale oefeningen, zwangerschapszwemmen of -yoga, kinesitherapie. Sommige daarvan worden terugbetaald door het ziekenfonds.
De uiteindelijke manier van bevallen bepaal je zelf. Verkies je zittend, hurkend of liggend te bevallen? Of onder water? Op welke manier zal je de pijn bestrijden? Via relaxatie, een epidurale verdoving of op een andere manier? Vraag informatie aan je begeleidend arts.

Waar bevallen?

De meeste bevallingen gebeuren in een kraamkliniek. Dan verblijf je na de bevalling nog een vijftal dagen in het ziekenhuis om op rust te komen. Je kan ook vragen om kort na de bevalling naar huis te gaan en beroep te doen op verdere thuiszorg. Vraag informatie bij je ziekenfonds.

Als reactie op de medicalisering van de geboorte, zijn de geboortehuizen ontstaan. Een geboortehuis is een klein gebouw, gelegen dichtbij een ziekenhuis, dat door één of meerdere vroedvrouwen beheerd wordt. De bevalling gebeurt in een meer familiale sfeer en is meer gepersonaliseerd. Meer informatie? Klik hier.

Als toekomstige ouder heb je de keuze om de bevalling thuis te laten doorgaan. Een vroedvrouw kan de bevalling uitvoeren. Er moeten wel een aantal minimale voorzieningen thuis aanwezig zijn, zoals warm water, verwarming en de kamer moet bereikbaar zijn voor een eventuele overplaatsing naar het ziekenhuis.

Deze webpagina's maken je wegwijs in de formaliteiten eenmaal je kindje geboren is.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen