Geboorte

De eerste dagen met een pasgeboren baby gaat er heel wat door je heen. Je bent dolgelukkig, opgelucht, apetrots en helemaal vertederd door dat kleintje. Na de eerste emoties begin je te beseffen dat je vanaf nu verantwoordelijk bent voor dat kleine wezentje, dat volledig afhankelijk van je is en je op elk moment nodig heeft. Het prille moederschap is niet altijd puur geluk. 

De zorg voor een baby is heel intensief en dit terwijl je je nog heel moe voelt. Je kan het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Je kunt erover praten met familie, vrienden of met een hulp- of zorgverlener.

Vaderrol

Ook de vader wil een band opbouwen met de baby. Sommige mannen voelen zich uitgesloten door de intieme band tussen moeder en kind. Sommige moeders hebben het moeilijk om de dingen uit handen te geven. Borstvoeding geven is niet voor mannen weggelegd, maar de papa kan wel de baby knuffelen, de luier verversen, flesvoeding geven, de baby meenemen in de draagzak of samen met de baby in bad gaan. Baby’s houden van het lichamelijk contact en de affectie. En het opbouwen van een goede relatie met de papa is goed voor de psychologische ontwikkeling van het kind.
Meer tips om als vader een rol in het kersverse gezin op te nemen, vind je in het Vaderboekje.

Grote broer of zus

Andere kinderen in het gezin kunnen jaloers zijn bij de komst van een nieuw gezinslid. Leg uit waarom je de aandacht nu moet verdelen. Geef een oudere broer of zus verantwoordelijksgevoel door echt de grote broer of zus te zijn. Geef het kind de ruimte om zijn frustraties onder woorden te brengen.

Na de geboorte moet je een aantal formaliteiten vervullen.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen