Medische problemen

Een gezonde zwangerschap is van belang voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje.

Als je zwanger bent, heb je meer kans op een aantal ongemakken: zure oprispingen, misselijkheid, constipatie, vaker moeten plassen of spataders. 

Gevaar tijdens een zwangerschap

Op eigen houtje medicatie nemen tijdens een zwangerschap is af te raden.  Vraag steeds raad aan een arts.

Een voedselvergiftiging is ook uiterst gevaarlijk tijdens een zwangerschap.  Let altijd goed op de hygiëne van het voedsel en de houdbaarheidsdatum.  Vermijd rauwe dierlijke producten. Infectieziekten, zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) en zwangerschapsdiabetes zijn andere aandoeningen die risicovol zijn bij moeder en kind.

Vaccinaties brengen de ontwikkeling van de foetus in gevaar en worden daarom tijdens de zwangerschap niet meer toegediend.  Als de zwangere vrouw toch een ziekte oploopt tijdens de zwangerschap, weegt de arts de bedreiging van de ziekte af tegenover het risico van de vaccinatie.  Huisarts en gynaecoloog kunnen in dit geval nauw samenwerken.

Op de website gezondheid.be vind je verdere informatie over gezondheid en zwangerschap.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen