Toekomstige mama's en toekomstige papa's

Elk koppel beleeft de zwangerschap anders

Sommige vrouwen genieten intens van de zwangerschap en voelen zich supervrouwelijk.  De zwangerschapskledij toont trots aan de dikke buik, liefst aan heel de wereld.  Andere vrouwen reageren anders: ze voelen zich juist minder aantrekkelijk.  Ook mannen verschillen: de ene man vindt de zwangerschap heel sensueel, de andere vindt zijn vrouw nu minder aantrekkelijk.  Je eigen beleving kan gevolgen hebben voor je seksleven: je libido gaat de hoogte in of vermindert, je hebt meer behoefte aan intimiteit.

Er zijn vrouwen die hun zwangerschap heel intiem willen beleven en hun sociale contacten tot de intieme vrienden- en familiekring beperken.  Anderen willen niet dat de zwangerschap iets verandert aan hun sociaal en professioneel leven.  Sommige toekomstige vaders voelen zich niet goed bij de intimiteit van de zwangerschap.  Als reactie gaan ze meer overuren presteren en plannen ze meer activiteiten buitenshuis.  Vermijd zoveel mogelijk stress tijdens de zwangerschap. Vooral in het begin van de zwangerschap heb je meer behoefte aan slaap en rust.

Zwangere vrouwen beleven de zwangerschap intens met het kindje dat groeit in hun buik.  Vaak gaan zij op zoek naar informatie en advies.  Ook toekomstige vaders kunnen bewuster meeleven: door te voelen aan de buik, te praten tegen het kleintje, hun zwangere vrouw te verwennen, de prenatale lessen mee te volgen, mee te gaan naar de gynaecoloog,...  Aarzel niet om als man daar al je vragen te stellen. 
Veel toekomstige papa's maken zich zorgen over geld: met hetzelfde inkomen, of een lager inkomen omdat je vrouw tijdelijk stopt met werken, moet je nu zien met een mondje meer rond te komen (lees dan zeker verder bij zwangerschap en geld). Daarnaast vrezen vaders dat de moeder zoveel aandacht zal hebben voor de baby dat hij zelf buiten spel wordt geplaatst.  Als partners kun je over deze zorgen praten, zo groei je dichter naar elkaar toe.

Toekomstige papa's

Speciaal voor (toekomstige) papa's:

www.superpapa.be
www.mannenatlas.be
www.ikvader.nl

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen