Vragen en zorg tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je vragen of krijg je misschien te maken met problemen. Aarzel niet om er met iemand over te praten.

Vragen over de zwangerschap en bevalling?

Je kunt vragen tijdens de zwangerschap en na de bevalling stellen bij je arts en vroedvrouw.

Zwangeren en jonge ouders kunnen terecht bij Kind en Gezin en bij de Kind-en-Gezinlijn op het nummer 078/ 150 100.  Ze organiseren avonden voor bijna-ouders in de buurt en geven brochures uit met handige tips en informatie.  Vergeet niet om tijdens de zwangerschap al naar kinderopvang uit te kijken.  Het aanbod is net iets te beperkt, waardoor je je kindje al voor zijn geboorte moet inschrijven om nog een plaats te hebben.  Ook hiervoor kun je raad vragen bij Kind en Gezin.

Voor anderstaligen bestaat de website Zanzu, die informatie over gezondheid, seksualiteit en gezinsplanning aanbiedt in 14 talen, waaronder Nederlands.

Kraamhulp

De expertisecentra kraamzorg staan klaar voor alle vragen over zwangerschap, bevalling en kraamhulp.  In elke provincie is zo’n expertisecentrum aanwezig.  Je kunt er adressen voor diensten voor kraamhulp verkrijgen.
Kraamhulp helpt je bij het verzorgen van de baby, huishoudelijke taken en opvang van de andere kinderen.  De verzorgster zorgt ervoor dat jullie in alle rust kunnen genieten van de komst van de baby. De kostprijs van de kraamhulp is afhankelijk van het netto-inkomen van de aanvrager.  De mutualiteit voorziet in een tegemoetkoming voor de kraamhulp.  Sommige hospitalisatieverzekeringen betalen dit volledig terug. 

Expertisecentrum voor Kraamzorg De Bakermat, Vlaams-Brabant (016/ 20 77 40)
Expertisecentrum voor Kraamzorg De kraamvogel, Antwerpen (03/238 11 00)
Expertisecentrum voor Kraamzorg Limburg (070/ 22 23 54)
Expertisecentrum voor Kraamzorg Oost-Vlaanderen (09/ 265 09 44)
Expertisecentrum voor Kraamzorg De Wieg, West-Vlaanderen
(0473/ 45 14 38)
Expertisecentrum voor Kraamzorg Volle Maan, Brussel
(02/ 229 25 58)

Sommige ziekenhuizen geven zelf brochures uit en organiseren info-avonden over zwangerschap en bevalling.

Ook na de geboorte sta je er niet alleen voor.  Verschillende diensten beantwoorden je grote en kleine vragen over opvoeden.

Moeilijkheden tijdens de zwangerschap?

Als toekomstige ouder heb je wel eens twijfels: word ik een goede ouder?  Wat zal er allemaal veranderen?  Die twijfels zijn heel normaal.  Langzaam wen je aan het idee van het ouderschap en ga je sterker in je schoenen staan. Je kunt altijd om raad bij je eigen ouders, familie en vrienden of bij je arts of vroedvrouw.
Een Centrum Integrale Gezinszorg of CIG kan je bijstaan met advies of praktische ondersteuning, aan huis, of kan je opvangen in hun verblijf indien nodig.

Relatieproblemen

Leidt de zwangerschap tot relatieproblemen of heb je het heel moeilijk als alleenstaande moeder, contacteer dan een therapeut (adressen via de Belgische Federatie van Psychologen) of een seksuoloog, of ga eens langs bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) - 0800/13.500).

Prenatale steunpunten Kind en Gezin

De prenatale steunpunten van Kind en Gezin richten zich vooral naar alleenstaande moeders, ongewenst zwangere vrouwen of toekomstige ouders met sociale problemen. Ze volgen de zwangerschap medisch op en ondersteunen je. Een team van hulpverleners met een goed inlevingsvermogen staat voor je klaar.

De inloopteams van Kind en Gezin bevinden zich in kansarme buurten. Ze bieden ondersteuning voor zwangeren en jonge ouders. Je kan er gerust met elke vraag even binnenlopen.

Psychische problemen

Ervaar je psychische problemen tijdens de zwangerschap, doe je best een beroep op professionele hulp.  Spreek erover met je arts of je vroedvrouw.  Ze kunnen je eventueel doorverwijzen.  De problemen kunnen de ontwikkeling van je baby nadelig beïnvloeden.

Geweld

Soms leidt een zwangerschap tot conflicten in je relatie die escaleren tot geweld.  Geweld tijdens een zwangerschap heeft ernstige gevolgen voor de moeder en het ongeboren kind.  Wil je hier meer informatie over, dan kun je terecht op de website www.geweldenzwangerschap.be.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen