Miskraam of doodgeboorte

Niet elke zwangerschap verloopt probleemloos

Een miskraam

Bij een miskraam wordt het vruchtje uit de baarmoeder gedreven.  Dit gaat gepaard met hevig bloedverlies en buikpijn. Bel op dat moment onmiddellijk de arts of de vroedvrouw.  De pijn kun je verlichten door te gaan liggen en een warme waterkruik tegen de rug of de onderbuik te leggen. Neem eventueel een bad en zorg dat je niet alleen bent.

Een doodgeboorte

De problematiek van doodgeboorte is heel complex van oorzaak en is één van de moeilijkste dingen om te verwerken.  Op zo’n moment worden het begin en het einde van het leven met elkaar geconfronteerd.

Verdriet verwerken

Door deze gebeurtenis vallen jullie toekomstplannen als koppel in duigen.  De zwangerschap heeft gezorgd voor een band tussen jullie en jullie kindje.  Elk koppel verwerkt dit op zijn eigen manier.  Sommige handelingen kunnen helpen bij het verwerken van het verdriet: afscheid nemen van je kindje, herinneringen behouden, ernaar kijken. Je kunt je kindje te begraven.  De burgerlijke stand van de gemeente kan je hierover informeren.

Steun vanuit jouw omgeving

Door de intense gevoelens van pijn, verdriet en verwarring is er een taboe ontstaan rond miskraam en doodgeboorte.  Toch is steun van je omgeving onmisbaar.  Je moet voldoende tijd vrijmaken voor de fysieke en emotionele genezing, zeker als jullie opnieuw proberen zwanger te worden.  Je kunt de mogelijkheden voor een nieuwe zwangerschap bespreken met een gynaecoloog. Na verloop van tijd kan het verlies een eigen plaats krijgen binnen je relatie en je leven.

Met lege handen (tel: 016/ 26 00 55) is een zelfhulpgroep voor mensen die geconfronteerd werden met het overlijden van hun kind, kort voor, na of tijdens de geboorte, ongeacht de oorzaak of zwangerschapsduur.

OVOK (tel: 016/ 89 07 56)  is een zelfhulpgroep voor ouders die in eender welke omstandigheid een kind verloren zijn.

Uit het nest gevallen (tel: 03/ 448 25 90) is een groep voor ouders die een miskraam meemaakten.

Je kan ook beroep doen op de begeleiding van een regioverpleegkundige bij Kind en Gezin of je vroedvrouw.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kenniscentrum.hig@odisee.be www.hig.be www.odisee.be

© 2016 Gids voor Gezinnen