Vruchtbaarheid

In België krijgt één op zes koppels te maken met een verminderde vruchtbaarheid.  Dit is het geval wanneer een koppel er langer dan één jaar over doet om zwanger te worden.  Een aantal factoren kunnen samenhangen met het probleem.  In de meeste gevallen is een behandeling mogelijk.  Een beperkt aantal koppels hebben te maken met onvruchtbaarheid.

In de eerste plaats kun je je vragen stellen aan je huisarts, je gynaecoloog of een vroedvrouw.
Voor emotionele steun en informatie over fertiliteitsproblemen, kun je terecht bij de vereniging De Verdwaalde Ooievaar, Netwerk Fertiliteit.
Op www.testjevruchtbaarheid.be en www.kinderwens.be vind je informatie over vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsproblemen.

Sommigen kiezen voor sperma-, eicel- of embryodonatie om een gezin te kunnen stichten. De vzw Donorfamilies is er voor gezinnen die op deze manier tot stand zijn gekomen, alsook voor koppels die overwegen via een donor te werken.

Holebi's met een kinderwens zoeken hun toevlucht tot medisch begeleide zwangerschap, draagmoederschap of adoptie om hun droom te realiseren.  De juridische gids over ouderschap vind je hier.

Factoren die een invloed hebben op een verminderde vruchtbaarheid

Behandeling

Wanneer het ondanks een gezonde levensstijl en regelmatig vrijen niet lukt om binnen het jaar zwanger te worden, kun je advies vragen aan de huisarts of de gynaecoloog.  De gynaecoloog kan al een eerste vruchtbaarheidsonderzoek uitvoeren. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.  Als je een vruchtbaarheidsbehandeling overweegt, kun je beter eerst nagaan welke ingrepen worden gedekt door de ziekteverzekering.
De behandelingsmogelijkheden van vandaag zijn divers: soms volstaat een behandeling met medicatie, soms wordt dit gecombineerd met een vruchtbaarheidsbevorderende behandeling (zoals Intra Uterine Insemination).  Daarnaast bestaan er artificiële technieken, waarbij de bevruchting in een reageerbuis plaatsvindt.  Deze technieken zijn IVF (met meerdere spermacellen), ICSI (één spermacel wordt geïnjecteerd in de eicel) of IVM (onrijpe eicellen laten rijpen en daarna IVF toepassen).
Op deze website vind je adressen van centra die een verminderde vruchtbaarheid diagnosticeren en behandelen.

Als behandeling niet lukt

De vooruitgang in de medische wetenschap doet geloven dat alle vruchtbaarheidsproblemen te behandelen zijn.  Bij sommige koppels slagen de behandelingsmethoden echter niet.  De beslissing om de ingrepen stop te zetten, gaat vaak gepaard met een gevoel van schuld en schaamte.  Als koppel heb je een periode doorgemaakt van telkens weer hoop en teleurstelling.  Tegelijk houdt die keuze nieuwe perspectieven in en hebben partners de kans om zich nieuwe toekomstperspectieven en gezamenlijke doelen voor te stellen.  Durf steun te zoeken bij vrienden en familie.  Dat verlicht de druk op je relatie.  Bij fertiliteitsproblemen komt het veel voor dat partners zich van elkaar gaan afwenden en zich terugtrekken in een sociaal isolement.  Praat erover met elkaar, maar probeer ook positieve gevoelens te uiten en maak tijd vrij om samen van mooie momenten te genieten.

Over

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen.

Contact

Kenniscentrum Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel
02/240.68.40

kcgezinswetenschappen@odisee.be kcgezinswetenschappen.odisee.be www.odisee.be

© 2024 Gids voor Gezinnen